Ukrán–magyar családi tábor

Az ukrajnai menekültek részére szervezett tábort az Örömhír Alapítvány. Balatonszemesről, Kerekegyházáról, Kecskemétről, Matkópusztáról és Orgoványról érkezett a kikapcsolódni és szolgálni vágyó csapat. Az ukrán – magyar családi tábor keretében négy napot töltöttünk el Jánoshalmán. 25 felnőtt és 31 gyermek lélekben épülve és élményekben gazdagodva térhetett haza.

Hétfőn késő délután a szobák elfoglalását követően szabad játék volt az udvaron, miközben mi, az önkéntesek, megbeszélést tartottunk, hiszen volt, akivel mi is csak itt találkoztunk először.

Minden főétkezést közösen fogyasztottunk el, és jó kis beszélgetések alakultak ki az asztal körül. Nagyon hálásak vagyunk a tolmácsainkért, akiket kirendelt az Úr, hiszen nélkülük nem valósulhatott volna meg a tábor. Köszönjük Marika, Józsi És Gergő!

Barbara esténként, vacsora után kémiai kísérleteken keresztül tanított aktuális jellemformáló üzeneteket. A kísérleteket nem csak néztük, hanem mi magunk is végrehajtottuk őket. Két példa:

  • Tejbe ételszínezéket csepegtettünk. Mosogatószeres fülpiszkáló érintésére változatos minták alakultak ki. Tanulság: ugyanazt kaptuk, mégis mások vagyunk, másra vagyunk képesek. Megláttuk a különbözőségekben rejlő szépségeket.
  • Kétféle titkos összetevő közül kellett választani. A választásunkon múlt, hogy sikerül a kísérlet vagy nem. Ha a mellettem levőnek nem sikerült, és felajánlhattam, hogy adok az én titkos összetevőmből neki. Tanulság: ha megosztom másokkal, amim van, ők is képesek lesznek véghez vinni, amit maguktól talán nem.

A kísérletek után lelki élményeket gyűjtöttünk hatvan perces bibliai foglalkozásokon. Az ukrán nyelvű foglalkozásokról a VISZ ukrajnai munkatársa, Anastasia írt:

“Az volt a célunk, hogy a gyerekeknek és felnőtteknek közvetítsük a Bibliából származó információkat arról, hogy Isten mindent megtett azért, hogy az embereknek örök élete legyen. Már itt a földön Istentől kapott örömben éljen, majd a mennyben is. Mindenki hozhat helyes döntést: elfogadhatja Isten ajándékát. Minden alkalom elején mozogtunk egy kicsit: gitárkísérettel énekeltünk. Feldolgoztunk egy témát, majd játszottunk, átismételtük az előző leckét, tanultunk egy Bibliaverset és kézimunkáztunk.”

A magyar nyelvű foglalkozásokon „Az egyetlen” című ifjúsági regény kéziratát olvastunk fel. Keresztények között hiánypótló témákat vizsgál. Nagyon tartalmas beszélgetések bontakoztak ki az iskolai kerettörténetben zajló, fiúkat és lányokat is érintő témákról.

Kedden délelőtt kézműves foglalkozások voltak: hajóhálózás, gyöngyfűzés, színezés. Gyönyörű arcfestések és sminkek készültek. Közben vattacukrot is kaptunk. Köszönjük a különböző településekről érkezett kedves barátainknak, hogy erre a délelőttre a menekültek rendelkezésére álltak.

Délután busszal Kiskunhalasra utaztunk, a Csetényi élményparkban sétáltunk, játszottunk, pihentünk, majd elsétáltunk a központba egy fagyira. A felnőttekkel itt is lehetőség adódott személyes beszélgetésre, ismerkedésre.

Hétfő és kedd késő este elemlámpás program volt: kincset kerestünk és csillagtúrára mentünk.

Szerdán a Pécsváradi bencés apátságot látogattuk meg, majd a McDonalds-ban elköltött ebéd után a Pécsi állatkertben kirándultunk. Este egy vetélkedőműsor volt “Got talent” címmel. A hétfőn ajándékba kiosztott képes Bibliákban kijelöltünk 10 olyan történetet, amik a tanításban majd elhangzanak. Ezek közül lehetett választani és előadni egy-egy történetet. Nagyon óvatosak voltak kezdetben, nem igazán tudták, mit is kellene csinálni. Munkatársaink azonban ügyesen melléjük álltak, tippeket adtak, kellékeket gyártottak velük, és végül egy fergeteges este kerekedett belőle. Utolsóként egy nagyon megható pantomim előadást láttunk a zsűri egyik tagjától, Ficsor Donátné Barbarától Jézus kereszthaláláról, ami rátette az i-re a pontot. Végülis egy testet – lelket megmozgató esemény lett belőle – összegezte Józsi.

A csütörtöki kutyás bemutató lehetőséget adott a visszahúzódóbbak számára is, hogy aktívan részt vegyenek a kutyussal való játszásban, Véda belopta magát a kicsik és nagyon szívébe. És a köztünk levő kapcsolat is még szorosabbra fűződött. Hosszú ölelések közepette búcsúztunk el egymástól ebéd után.

Az utólagos visszajelzésekből (is) egyértelműen az derült ki, hogy a jelenlevők hálásak voltak a programokért, kicsit ki tudtak zökkenni a jelenlegi kiszámíthatatlan hétköznapokból. Más, hozzájuk hasonló menekültekkel is megismerkedhettek. A hét folyamán kapott ajándékok pedig hab voltak a tortán.

Köszönjük sok támogatónknak, hogy előteremtették a tábor költségét. Örök életre szóló vetés volt!

Királyné Ficsor Lilla táborvezető

Hajóhálózás
Arcfestés
Arcfestés
Pécsvárad
Kutyás program
Vattacukor
Smink
Gyöngyözés
Kincskeresés
Kísérletezés
Kísérletezés
Ukrán bibliaóra
Pécsi állatkertben
Talent Show
Talent Show
Csoportkép

1 Comment

  1. Csákiné Svantek Györgyi

    Köszönjük szépen a részvételi lehetőséget, örömmel szolgáltunk, számunkra is élmény volt. Szívesen jövünk máskor is, számíthattok ránk.

    Testvéri szeretettel: Csákiné Svantek Györgyi
    Agape Team missziós csoport Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük